perjantai 20. toukokuuta 2016

Superimelä sokerirasituskoe

Sokerirasituskoe klaarattu onnellisesti läpi. Täällä Jyväskylässä koe tehdään käsittääkseni kaikille monikko-odottajista, riippumatta siitä onko raskausdiabetekseen viittaavia oireita esiintynyt vai ei. 

Kaikista raskauteen liittyvistä verikokeista ja muista seurannoista luulisi jo karaistuneen, silti tämä koe jännitti minua jostain syystä jokseenkin paljon. Ehkä koska lähisuvussani on jonkin verran diabetesta ja monikkoraskaus on yksi juuri raskausdiabetekseen altistavista tekijöistä, muutamien muiden tekijöiden ohella.

Varsin viehkoa tämä pukeutuminen (ja meikkaaminen) nykyisin. Mutta vielä voi neuleen ympärysmitta venyä hieman suuremmaksi! :D Viikolla 24 + mennään ja olotila kimalainen ++

Itse rasituskokeeseen - alla reilun 12 tunnin ruoka- sekä nestepaasto ja aamun ensidrinkkinä juotavana pullollinen puhdasta sokeria eli glukoosiliuosta. Katselin kun laboratorion täti kaatoi pari desiä nestettä mukiin ja huitaisin sen kiduksiini. Kylmääkin vielä, eihän tämä nyt ollut niin paha. Eh.. eipä - kyseessä oli vasta ensimmäinen lasillinen koko pullosta. Koko pullollisen ja ensimmäisen verikokeen jälkeen hyvää oloa kesti ehkä joku 15 minuuttia. Seuraavaksi meinasin nukahtaa pystyyn ja poksoset menivät mahassa aivan villeiksi "KARKKIPÄIVÄÄÄÄ" poukkoillen ristiin rastiin kuin pingispallot. Saatoin melkein tuntea kun tyypit olivat vaan, että "AaAH" ja "RöYH", tämmöistä määrää sokeria me ei olla aikaisemmin koettukaan. :D Ensimmäisen verikokeen ottamisen jälkeen sitkuttelin seuraavaan asti ja loppuajan reilu 1,5h makoilinkin tyhjän vastaanottohuoneen potilassängyllä. Lievästi heikotti ja oksetti ja herttainen labratäti kurkki silloin tällöin vieläkö seinät huojuvat. Tästä huolimatta olo oli levollinen - tieto lisää tuskaa mutta jos jotain ilmenee niin tulokset olisivat selvillä seuraavana päivänä ja asialle voisi tehdä jotain.

Seuraavana päivänä saatoin kuitenkin huokaista helpotuksesta ja sain jopa kehuja (kissa kiitoksella elää, tiedetään :D). Suluissa ko. tavoitearvon sallittu yläraja, joiden alle pitäisi päästä - jo yksi poikkeava arvo viittaa raskaudiabetekseen.

12 h paastoarvo: 4,5 (< 5,3)
Arvo tunti nesteen nauttimisen jälkeen: 6,2 (< 10)
Arvo kaksi tuntia nesteen nauttimisesta: 4,0 ( < 8,6) 


Kotona minua odotteli jälleen kerran todellinen double trouble. Milloinkohan tuo mäykky oikein oppii kunnolla sisäsiistiksi, I wonder... 

Aurinkoista viikonloppua kaikille! 💕 Päivetyksen metsästyksen voisi katsoa alkaneeksi. 

2 kommenttia:

Laura // Tehtävänimikkeenä Laura. kirjoitti...

Yyh mä olen joutunut molemmissa raskauksissa rasituskokeseen ja hyhhyh, ei ole ikävä :p itsellä myös seinät pyörivät ympyrää!

Maarit kirjoitti...

Huh, kai tuo on vain pakollinen paha joka on kärsittävä. Myös se autiomaan janoisin kameli-olo seuraavat pari päivää oli aika erikoinen. Toivottavasti sullakaan ei löytynyt mitään :)