perjantai 28. elokuuta 2015

Uusi on aina uutta


Omakotitalo - rivitalo - kerrostalo - okt - rt - vai - kt? Näin alkavan viikonlopun kynnyksellä ajattelin kirjoittaa hieman pohdintaa asumismuodoista.

Muutettuani muutama vuosi sitten rivitaloasunnosta pois päätin etten enää ikinä, missään olosuhteissa, muuta rivitaloon. Osaksi koska osittain itse remontoidusta ja laitetusta kodista luopuminen oli silloin niin raskasta. Osin koska rivitaloasuminen on jossain määrin aina erilaista verrattuna okt asumiseen. Osin koska kestohaaveenani on ollut ajatus rintamamiestalosta. Jälkiviisaasti voin todeta silloiselle itselleni, että ovat muuten todella järkeviä moiset eikinäkoskaan -päätökset vielä tässä(kin) iässä. Tai ehkä asioita pitäisi osata miettiä jo useammalta kantilta. Oli niin tai näin niin rivitaloon tässä ollaan jälleen muuttamassa. Kikkelis kokkelis.

Loppuviimein taisin turvautua vanhaan kunnon plussat ja miinukset - taulukkoon. Siinä missä mies kaivoi esille diagrammit, taulukot ja excelit, otin minä naftaliinista vanhan kunnon ruutupaperin ja erivärisiä kyniä. Mielessäni tietysti jo mummoni aikoinaan lausumat sanat "uusi on aina uutta". :D  Alla siis listattuna kirjaamiani uudiskohderivitaloasumisen plussia ja miinuksia verrattuna okt-asumiseen.

+ Kaikki on uutta, puhdasta ja käyttämätöntä
+ Vapaus valita mieleiset pintamateriaalit
+ Sijainti (voi olla + tai - )
+ Asumisen helppous
+ Seinänaapurit (voi olla + tai -)
+ Nykyaikainen talotekniikka - tämän totesi mies. Kuka yllättyi? ;)
+ Huoleton ja remonttivapaa, toivottavasti!
+ Maltilliset asumiskustannukset (maalämpö..)
+ Lumitöitä vähemmän - tää on tärkeä :D
+ Kaikki ei ole ns. omalla vastuulla
+ Sopiminen budjettiin 
+ Ystäväpariskunnan hyvät kokemukset uudiskohdeasumisesta
+ Vähemmän neliöitä = vähemmän siivottavaa :D

- Pieni piha - puutarhassa touhuilua yli kaiken rakastavana tämä on oikeasti aika iso miinus!
- Yksityisyyden puute vrt. okt-asuminen
- Seinänaapurit
- Ajan patina ja henki puuttuu - tämä jos mikä viehättää minua monissa rintamamiestaloissa ja vanhemmissa omakotitaloissa muutenkin
- Ei koskaan niin oma kuin okt, jossa oma piha, oma rauha...

Tahtomattaankin taisin tulla verranneeksi rivitaloa omakotitaloon. Kerrostaloissa tietysti omat juttunsa. Lopulta minulle kuitenkin tärkeintä on se, että on ne omat rakkaat ja koti ja perhe <3 Olipa se sitten missä vaan tai minkälaisissa neliöissä hyvänsä. Tämä on tullut koettua omassa elämässä jo useaan otteeseen, kun olen muutellut Suomessa ja ulkomailla miten sattuu. Asumismuotoa vaihtamalla voi saada uudenlaista mukavuutta, mutta se ei missään nimessä ole ratkaisevaa oman onnellisuuteni kannalta.


***

Pienenä loppukevennyksenä mainittakoon, koska kaikkea uutta täytyy aina kokeilla. Kuvituksena siis otoksia viime viikonlopun golfkokeiluista vol. 2. Kuka olisi uskonut?!





Ei kommentteja: