maanantai 1. helmikuuta 2016

Varmat laattavalinnat - eikä varmasti mene pieleen!

Ihanaa helmikuun ensimmäistä!

Nyt omien laattavalintojen ollessa käsillä on erinäisten sisustusblogien, lehtien, kaakelikeskusten ja rautakauppojen nettisivujen ja kivijalkaliikkeiden laattaosastojen selailu ollut sangen tuttua arjen ajanviettettä. Viikkokaupalla laattoihin liittyvää materiaalia kahlattuani voisin tiivistää vallalla olevat laattatrendit seuraavasti: vaaleaa, mustaa, harmaata ja vintagea. Toisaalta myös tänä vuonna pinnalla ovat aika näyttävätkin (tehoste)kuviot, erilaiset luonnonmateriaaleja muistuttavat struktuurit sekä betoni. Rustiikkista tai hienostuneen spa-henkistä. Myös viime kesän asuntomessuilla Hyvinkäällä nämä mielestäni näkyivät hyvin. Seinäjoen 2016 asuntomessuja innolla odotellen!

Erilaiset ja näyttävän rohkeat laattaratkaisut, jotka istuvat kodin sisustukseen tuoden siihen juuri sitä sopivaa twistiä, näyttävät omaan silmään hyviltä katseenvangitsijoilta - muiden kodeissa. Omista laattavalinnoista puhuttaessa arkajalkaisuuden piirteet työntyivät esiin ja mielenkiintoisten mutta kokonaisuuden kannalta varmojen valintojen tekeminen tuntui ensialkuun mahdottomalta. Toisaalta halusimme tehdä mahdollisimman ajattomat ja aikaa kestävät valinnat. Toisaalta taas asunto tulee meille ja muiden ihmisten mielipiteet ovat tässä suhteessa toissijaisia.

Alla tulevan asuntomme pohjakuva. Tai itseasiassa kuva on asuntomme peilikuva. Omamme oli jo ehditty napata pois netistä ennen kun heräsin tallennushommiin.


Laattavalinnat kävimme tekemässä jyväskyläläisellä Laatta Leevillä, jonka kanssa rakentajallamme oli sopimus. Keski-Suomen suurin laattavalikoima ei ainakaan helpottanut valintojen tekemistä, hahah :D. Saimme kuitenkin liikkeessä jo heti ensi puhelinsoitosta lähtien niin hyvää palvelua, että ainakin jollain osapuolella oli homma hanskassa. Netistä katsomiemme laattojen näytekuvat nimittäin paljastuivat luonnossa aivan erilaisiksi kuin olin kuvitellut, eikä erilliseen wc-tilaan kaavailemamme hieman itämaishenkinen mutta hillitty 20cm x 20cm laatta onnistunut lattiakaivojen kallistusten vuoksi kyseiseen tilaan. Soitto rakentajalle sinetöi asian ja wc-lattiaa alettiin miettimään uusiksi. Kuvaa samantyyppisestä haavelattiasta alla. Muuten tilan materiaalit eivät olisi olleet kuvan kaltaiset.

Kuva: Pinterest
Samantyyppinen laatta kokoa 10cm x 10cm olisi tilaan onnistunut. Omaan silmään niin pienessä laatassa itse kuvio meni tukkoon ja aiheutti suuremmassa mittakaavassa lähinnä päänsärkyä.

Laattoja meillä on tulossa paitsi asunnon eteiskäytävään myös keittiön välitilaan, wc:hen sekä kylpy- ja kodinhoitohuoneeseen. Paljon esillä ollut marmorikuviointi eri sävyissään ei tuntunut etukäteen eikä paikan päällä omaan asuntoon sopivalta. Pienissä sisustusesineissä ehkä. Pintamateriaaleissa ei niinkään. Myös jännittävät jätti-kuusikulmiolaatat kiehtoivat ja harmaan sekä beigen sekoitus eli greige mietitytti..

Mihin lopulta päädyttiin?

Keittiön välitilaan, josta kirjoitin aiemmin jo jotain täällä, valitsimme suorakaiteen muotoisen kiiltävän laatan tiililadonnalla ja fasettihionnalla. Tämä saattaa olla hyvin klassinen ja joidenkin mielestä tällä hetkellä jopa tylsän tavanomainen valinta. Toisaalta itselle tämä tuntui melko varmalta vaihtoehdolta, joka ei menisi pieleen. Tätä olen myös ihaillut monien sisutusblogien sivuilla.

Kuva Kuopion Ikean esittelykeittiöstä. 

Eteisen pitkään käytävään valitsimme 30cm x 60cm kokoisen ison laatan leventämään tilaa. Sävyltään laatat tulevat olemaan tumman kylmän harmaita, koirankestäviä. Tummaa 10cm x 10cm laattaa tulee wc:n ohella myös kylpyhuoneen ja saunan lattiaan. Wc:n lattiaan valitsimme itämaishaihattelujen jälkeen mielestäni varsin tyylikkään laatan sävyssä metallinhohtoinen anthracite. Muuten märkätilojen seiniin tulee valkoinen iso suorakaiteen muotoinen laatta tummalla pystyboordilla. En muuten ihan heti uskonut, että tummaa tehostekaitaletta kutsutaan edelleen boordiksi!! Tervetuloa kasikytluvulle... Kuvia valinnoista ei ikävä kyllä ole, sillä joku päätti jättää kännykän sopivasti kotiin. Ja täytyyhän jotain jännitettävää olla.

Laatoitettavien tilojen ohella valitsimme Laatta Leevillä myös asuntomme muut lattiapinnat. Tästä tulossa lisää juttua myöhemmin.

Ei kommentteja: